Оберіть розділи по яким бажаєте отримувати розсилку
Новини
Інвестиції
Іпотека
Заощадження
Кредит
Пенсії
Поради та інструменти
Шахрайство та злочинність
Види шахрайства
Порядок дій у випадку шахрайства
Уникнення шахрайства
Корисна інформація
Дітям
Для тих, хто потрапив в біду
Малому та середньому бізнесу
Молоді та сім'ям
Пенсіонерам
Фінансова грамотність
Фінграмотність Гра
OK
відміна
Медіатека
(044) 300-10-15

безкоштовно зі стаціонарних
телефонів по Україні

28.03.2024

98% УКРАЇНЦІВ ХОЧУТЬ ЗНАТИ СВОЇ ПРАВА І БОРОТИСЯ З КОРУПЦІЄЮ

Новини

Чи може працівник вільно обирати банк, через який отримувати заробітну плату?

Чи може працівник вільно обирати банк, через який отримувати заробітну плату?
26.02.2015

Багатьом знайома ситуація, коли всім працівникам підприємства чи установи виплачують заробітну плату через один банк, вибраний керівництвом. І не важливо при цьому, чи зручно для працівників розташовані банкомати, чи задовольняють їх тарифи, чи може банк надати кожному працівнику потрібні  саме йому додаткові послуги.

За таких умов постає питання, чи може працівник вільно обирати банк, через який отримувати заробітну плату?

Однозначна відповідь – ТАК.

Ось, що кажуть про це чинні закони.

Закон України Про оплату праці

Стаття 24. Строки, періодичність і місце виплати заробітної плати

...

За особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

...

Стаття 25. Заборона обмежень працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою

Забороняється будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством.

Отже, рахунок для перерахування заробітної платні вказує працівник, а не роботодавець! І останній не в праві обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, в тому числі обирати банк.

До речі, для відкриття «зарплатного» рахунку банк має укласти відповідний договір з працівником. Роботодавець не може бути стороною цього договору. Власником «зарплатного» рахунку в банку є працівник, і тільки він може розпоряджатись ним.

Конституція України

Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Жодним законом не передбачено обов’язку працівника укладати договір про відкриття рахунку для виплати заробітної плати з банком, вказаним роботодавцем.

 

Закон України Про захист прав споживачів

Стаття 19. Заборона нечесної підприємницької практики

...

4. Агресивною вважається підприємницька практика, яка фактично містить елементи примусу, докучання або неналежного впливу та істотно впливає чи може вплинути на свободу вибору або поведінку споживача стосовно придбання продукції.

...

6. Правочини, здійснені з використанням нечесної підприємницької практики, є недійсними.

Таким чином договір про відкриття «зарплатного» рахунку, який під примусом роботодавця укладає з банком працівник, може бути визнаний недійсним.

 

*************************

 

Керівники підприємств та установ не мають законних підстав примушувати працівників отримувати зарплату в одному для всіх банку. Часто як аргумент на користь «централізації» використовується припущення, що бухгалтерії не зручно перераховувати гроші в різні банки.

Але тут є кілька вагомих «Але»:

1. У всіх програмах обліку та системах «клієнт-банк» достатньо лише раз ввести реквізити рахунку, і щомісяця перераховувати кошти автоматично в один «клік».

2. Бухгалтери великих підприємств мають справу з рахунками покупців та постачальників, відкритих у десятках банків, і така «незручність» не заважає підприємствам вчасно виконувати чи отримувати платежі.

3. У малих підприємствах проблеми вибору працівниками різних банків для отримання заробітної плати взагалі не існує.

Кожен має право вільно обирати банк, в тому числі і для отримання заробітної плати. Це право захищене Законами та Конституцією України.